IJsvogelbroedwanden Starkriet

geplaatst in: Natuur | 0
Fotoalbum IJsvogels

Zoals velen wel weten ligt er in Someren-Eind een mooi natuurgebied met uitgezette wandelroutes. Met enige regelmaat kom ik daar zelf ook, met fotocamera, om wat leuke foto’s te maken. Regelmatig is ook de IJsvogel te zien, meestal maar heel kort als deze dicht over het water vliegt. Een blauwe flits en fluitende roep, zo kondigt een IJsvogel zich vaak aan. Het aantal broedende IJsvogels in Nederland is zeer wisselvallig. Ondanks zijn naam is de vogel niet gebaad bij een strenge winter, als zijn jachtgebied, een sloot of waterplas, dicht vriest zal hij moeilijk aan voedsel kunnen komen. De IJsvogel is een beschermde vogel in Nederland en in 2023 waren er tussen de 750 en 900 broedparen in Nederland, hopelijk kunnen wij bijdragen om het aantal te verhogen.

Om de IJsvogel goed op de foto te krijgen is wat tijd en geduld nodig. Ik zelf heb enkele keren een schuilhut bezocht nabij een IJsvogelbroedwand en gekeken wat de situatie daar was. Hier was de kans eigenlijk wel 100% om de vogel te zien al laat de natuur zich niet lijden. Hoe mooi zou het zijn om zoiets te realiseren in onze eigen omgeving? Niet wetend waar te beginnen heb ik in  november 2023 contact gezocht met de Dorpsraad Someren-Eind en zij gaven aan dat de werkgroep “Starkrietroute” hun medewerking wel wilde verlenen en enthousiast over het idee waren. Een eerste vergadering was snel gepland waarbij ook een IJsvogelkenner aanwezig. Hij had uiteraard ook wat nuttige info en tips voor ons. In het gebied waar de vogel vaak gezien werd hebben we enkele stokken in de slootkant gestoken. Ik heb daar een wildcamera bij gehangen en binnen korte tijd had ik de IJsvogel mooi op beeld, enkele keren zelfs twee. Dat het een gebied is waar veel meer dieren zitten blijkt uit andere beelden die ik daar gemaakt heb. Reeën, bevers, uilen en  allerlei verschillende vogels waaronder de Koekoek die ook mooi voor de lens kwamen te zitten. Aangezien het een natuurgebied is mag er niet zomaar iets gebouwd worden en daarom contact gezocht met waterschap AA en Maas. Een omgevingsvergunning blijkt hier voor benodigd te zijn. Deze aangevraagd maar dit had meer voeten in de aarde dan ik had gedacht, de details zal ik jullie besparen. Uiteindelijk hebben we de vergunning in februari 2025 ontvangen. Aangezien er ook diverse materialen benodigd zijn voor de wand hebben we subsidie aangevraagd, en gekregen bij het IJsvogelfonds, Brabants  Landschap en het Waterschap.. Het IJsvogelfonds biedt vogelwerkgroepen de mogelijkheid financiële steun te krijgen voor de uitvoering van lokale projecten. Zij streven ernaar om projecten te ondersteunen die een voorbeeld zijn voor anderen, die vernieuwend zijn, bijdragen aan kennisvergroting of -verspreiding en mensen bindt en betrekt bij natuurbescherming. Mede door deze subsidie van Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcode Loterij kunnen we samen weer een mooi project realiseren in Someren-Eind. In de weken voor carnaval werden de eerste benodigdheden geleverd, waaronder 6 kuub leemgrond. Een ideale grondsoort waar de IJsvogel graag zijn nest in bouwt. Uiteindelijk in de week voor carnaval daadwerkelijk begonnen met de bouw van de 2 wanden en door de inzet van de werkgroep de wanden snel kunnen bouwen. Nu maar hopen dat de IJsvogel zich snel aangetrokken voelt door de broedwanden. Het is nu afwachten of hij er al dit broedseizoen in gaat maar zoals eerder gezegd: de natuur laat zich niet lijden! Mocht je meer info willen over de IJsvogel kijk dan even op https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ijsvogel

Wil je op de hoogte gehouden worden van de resultaten laat me dit dan even weten op info@hansvanlierop.nl Als er ontwikkelingen zijn dan zullen deze ook  https://dend24.nl/ te zien zijn.

M.v.g.

Hans van Lierop en werkgroep Starkriet